2015/07/16

Bemutatkozás, hírek és linkek

1975-ben születtem Kecskeméten, ma egy hozzá közeli kisvárosban élek. A Szegedi Tudományegyetem filozófia szakán végeztem, de van még jó néhány szakmám mellette, és ettől függetlenül dolgoztam már mindenfélét. Voltam műkörmös, videotékás, virágkötő, casino dealer, ami lényegében ugyanaz, mint a krupié, és igen, imádtam a zsetonokkal bűvészkedni. Annak az éjszakai világnak van egy sajátos, csillogó varázsa. No, de térjünk rá az írásra:

Több regényvilágot is alkottam már, ezekkel hamarosan megismerkedhet a nagyközönség. Fontos tudni, hogy elsősorban zsáneríró vagyok, legotthonosabban a történelmi regényekben mozgok, de kedvelem a historizáló fantasyt is, és amíg az eljövendő írógeneráció tagjaként éppen kiépítem a leendő mozgásteremet, addig leginkább ebben a két kategóriában alkotok. Néha kivételt képez egy-egy sci-fi novella, egy kis misztikum, vagy horror.
Itt igyekeztem összefoglalni pár dolgot az írói tevékenységemmel kapcsolatban, alább összegyűjtöttem az interneten elérhető írásaimat arra az esetre, ha valakit érdekelnének.

Világ életemben történetekkel akartam foglalkozni, ennek az lett az eredménye, hogy végül semmi nem mentett meg attól, hogy írjak, és idővel "író" vagy másik kifejezéssel élve: "szerző" legyek.
Sokféle tapasztalattal lettem gazdagabb az utóbbi években, amióta megkíséreltem komolyabban venni magát az írást, mint alkotói folyamatot. A filozófia szak után eldöntöttem, hogy komolyan akarom ezt a pályát, és belevágtam egy akkor már majdnem feladott írói létbe. Elővettem a régi szövegeket. Belefutottam egy régi regényembe, amit így 2008-ban az akkor még Novum Verlag Kiadó gondozásában megjelentettem Andrea Ann Smith néven. Igen, ez szakmai körökben ma is magánkiadásnak számít, és igen, én jelentettem meg, mint kezdő író.

Itt ejtenék pár szót az álnevekről. Az álneveket ugyanis a későbbiekben mellőztem, mert teljesen feleslegesek, az Andrea Ann Smith mellett egy időben használtam a Winkler Anna nevet is, de ma már kizárólag a saját nevemen írok. Egyfelől mert így érzem korrektnek, másfelől ma már nincs szükség álnevekre, mint a nyolcvanas, kilencvenes években, hiszen ha az embereknek tetszik, amit írok, nem fogja zavarni őket, hogy magyar vagyok. E jelenség mögött egy tőlem független folyamat áll, és ma már a könyvpiaci szereplőket sem, és engem sem zavar a polgári név használata. Ez a nevem, és ami megjelenik, azt én alkottam. Nincs köze ennek az egohoz, épp ellenkezőleg, hiszen nehéz teher a neveddel építeni valamit, de annál több köze van ahhoz az elváráshoz, hogy merd vállalni magad, amennyiben persze ezt a körülmények egyéb okokból nem zárják ki. (Például közalkalmazottaknak erősen javallott egy álnév.)

Visszatérve a Novumos magánkiadáshoz, ezt a korai regényt hamarosan el is vitték, noha a kritikusok nem nézték túl jó szemmel szegényt, az olvasók szerették, és páran már akkor komolyabb jövőt jósoltak. Hamarosan a kiadóban bekövetkezett változásoknak köszönhetően szerződést bontottunk, közös megegyezéssel elváltak útjaink. Most utólag azt kell mondanom, hogy ha akkor nem jelenik meg ez a regény, valószínűleg most is csak sóhajtozom az írói karrier után, ahelyett, hogy érdemben írnék. Az a lelki folyamat ugyanis, amiben az ember íróként rugalmassá válik, még nem volt meg bennem, idővel pedig megértettem, hogy a munka megváltoztatja a lelket és a hozzáállást, vannak pontok, amiken muszáj átlendülni. Ezt a regényt nem reklámozom, noha továbbra is az enyém. E-bookban még kapható, aki nagyon kíváncsi rá, csak akkor menjen utána, ha szereti a horror műfaját, és arra is hajlandó, hogy az ott elkövetett hibácskáimat megbocsássa nekem. Ez a regény sokat segített a további munkámban, hogy magam mögött hagyhattam, fontos mérföldkőként tekintek rá ma is. Nem szakmai, hanem egy lelki folyamat része volt, elengedhetetlen része.

Aztán a kezembe akadtak még versek, novellák, ötletek, kezdemények, ezek nagy részét azóta már teljesen megsemmisítettem, gondolván ennél többet már nem szeretnék ártani az emberiségnek. Az író részem azonban nem nyugodott bennem, és a célirányos tanulás mellett döntöttem, aminél jobb irányt nem is vehettem volna.

Elvégeztem egy alapozó és egy leírás kurzust a Könyvmolyképző Kiadónál, ami megfelelő alapokat adott ahhoz, hogy rohamléptekben fejlődésnek induljak, és tényleg érett legyek nyelvi és a sokféle írástechnikai eszköztárban is ahhoz, hogy komolyabb regényeket hozhassak létre.
A munkámat pedig idővel siker is koronázta. Előbb novellákkal kezdtem megjelenni, elsőre internetes oldalon, amit megköszönök a Nyakonöntött Próbagoblin Szolgáltatóháznak, később az itt megjelent novellákból készült el az alábbi linken megtalálható Kalandok és Kalandozók című antológia, benne egy novellával, ami a kedvenceim egyike.

Természetesen még mindig van fejlődési irány, amerre haladnom kell, sem írástechnikailag sem pedig gondolatvilágomban nem értem még el azt a teljességet, amire vágyom, és amit célként tűztem ki magam elé, de a folyamat elindult és haladok egy úton, amit szeretek, és amiért sokat dolgoztam eddig meg fogok ezután is. Történeteim vannak, sokfélék, és elsődleges célom, hogy azt úgy és olyan módszerekkel írjam le, ami abból a gondolatvilágból a legtöbbet hozza át a szövegbe. Az írás egyik lényege úgy hiszem ebben áll. Másik lényege az, hogy tudjam mit akarok írni. Ehhez a zsánerek ismerete elengedhetetlen, a friss megjelenések ismerete elengedhetetlen, a könyvpiac folyamatos figyelése, de még az íróbarátokkal való sörözés is erősen ajánlott, mindamellett, hogy ez a dolog egyik legszebb oldala. Csodálatos emberekkel ismerkedtem meg az elmúlt években -ezért örök hálával tartozom az Aranymosás mese-és regényíró pályázata körül kialakult írós klikknek (milyen sokan megjelentek azóta már neves kiadóknál a remek írásaikkal), és hatalmas öröm számomra, hogy a mai irodalmi élet egyik aktívan tevékenykedő alakja lehetek közöttük. Megtisztelnek.

Jelenleg egy történelmi regényen dolgozom, mely a Bizánc-trilógia első részeként hamarosan megjelenésre kerül. Híreket, részleteket a regényből és közelebbi információkat ezen a facebook oldalon találtok, lehet csatlakozni, szeretettel várok minden érdeklődőt. Az oldal tevékenysége kizárólag a regénnyel kapcsolatos hírekre észrevételekre korlátozódik, a lájkot megköszönöm, cserébe első kézből értesülhettek a legfrissebb fejleményekről:


A másik regénymunkám egy dark fantasy sorozat, démonokkal, boszorkányokkal, ami egy olyan alternatív történelmi közegben játszódik, melyben a 19. században még fennáll a Római Birodalom, és éppen kifosztja az indiánokkal teli új világot. Elég bizarr, de nagyon kedves a szívemnek és mivel a világ nagy, bonyolult és merész, természetesen nem egy, hanem jó sok regény meríthető belőle. Ezért aztán egy hosszabb sorozatra számíthattok, amiben testközelből megismerkedhettek Andras-szal a bosszú főbűnének igen befolyásos démonával, aki előszeretettel jelenik meg hollósereg képében. Ennek a regénysorozatnak is készítettem Facebookon könnyen elérhető oldalt, ahol szintén találhatók részletek, jelenleg a Démonok szövetsége címen fut, ha van kedvetek, itt csatlakozhattok: Az alábbiakban egyéb linkeket hozok, ahol a már megjelent írásaimmal találkozhattok:

1.) A Historium Kiadó gondozásában jelent meg 2014 novemberében a "Fegyvert s vitézt éneklek" antológiában egy történelmi novellám "A vörös lobogó" címmel. Zrínyi Ilona áll a középpontjában és a kötet zárónovellája lett. Itt megvásárolható, netes felületen egyelőre nem található meg:


Gabó kritikáját a kötetről itt olvashatjátok, a lap alján látszik milyen sok kedves kollégával kerültem egy kötetbe, amit nagy megtiszteltetésként éltem meg:


2.) A másik nyomtatásban megjelent antológia a fentebb már említett "Kalandok és Kalandozók" volt, ami még a mi nagy meglepetésünkre is már a megjelenés napján elfogyott, és második kiadásra is került. Ebben az antológiában színes gyűjteményt vehettek a kezetekbe, mindenféle van benne. Sci-fi, fantasy, misztikus, de ami fontos, hogy a maga nemében egy nem mindennapi csemege. Itt rendelhető, benne "A sorsszövő" című novellámmal, ami egy karakternovella. (Ez azt jelenti, hogy egy alakot dolgoztam ki vele, aki majd a fent említett dark fantasy sorozatomban még megjelenik néhányszor):3.) Nagy büszkeség, hogy az Új Galaxis következő (23.) számában megjelenik várhatóan 2015 őszén egy a Preyer Hugo pályázaton az Avana Egyesület által dicséretesnek ítélt novellánk, amit Czövek Andi (Mab Tee) barátnőmmel követtünk el. Ez a novella természetesen a sci-fi irodalmat gazdagítja és már nagyon várjuk a megjelenését, a címe: "Nélküled a világ"

4. ) Na jó, most már hozok olyan linket, ahol egy kattintással olvashattok tőlem. Szintén az Avana Egyesület Preyer Hugo pályázatán ért el magas pontszámot, és így megjelenhetett a webes felületen "A mordina" című sci-fi novellám. Kísérletnek indult, itt olvasható:


5. ) Az Aranymosás Irodalmi Magazin webfelületén a következő novelláimat találjátok:

"Álmoknak hinni":


"A sorsszövő"Ezeket a linkeket ezennel itt lezárom, és hamarosan hozok még írásokat, ha találtok a jobb fülön novella címkét, ott böngészhető lesz.
Jó olvasást!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése