2016/04/19

23. könyvfesztivál

Annyira, de annyira készülök a könyvfesztiválra, hogy alig tudok most írni. Ma tűnt fel, hogy folyton elkalandozom, hogy tele vagyok ígéretekkel, hogy egy csomó emberrel van találkozóm kalákában és privát egy-két személyes verziókban is. És eltűnődtem azon is, mennyire fontos ez nekem. Ilyenkor kimegyek az ajtómon, és anélkül, hogy valaki mássá kellene lennem, mint aki vagyok, kilépek az emberek közé. És várnak. Ez pedig nagyon jó érzés.

És egyre többen beszélnek Bizáncról...
Ugyanakkor azt látom, hogy sokaknak még mindig nagyon furcsa a felállás.
Adott egy magyar író, aki egyébiránt nő. Sajnos van, akit ez önmagában is zavar. Nos, ők valószínűleg nagy ívben el is kerülnek. Semmi baj. Szerencsére egyre kevesebben vannak, akit ez zavar, és egyre több az a férfi olvasó, aki megszavazza nekem a bizalmat, ezt külön szeretném megköszönni. Természetesen ott vannak a női olvasók is, akik egyébiránt a szívem csücske, annyira kedvesek, lelkesek. Tényleg egy szavam sem lehet. Köszönöm mindenkinek a visszajelzéseket és a kedves szavakat.

Adott egy cím, a Bizánc. De még ráadásul egy Sárkányölő szó is szerepel benne. Jujjuj, ez biztos valami elrugaszkodott fantasy lehet. Nos, elárulom annak, akinek nem nyilvánvaló, hogy nem fantasy, hanem ez egy régi szimbólum, ami ráadásul kötődik az aranyalmához is, ami a borítón van.
Aztán sokan hiszik, hogy Bizánc úgy önmagában nem érdekes, vagy ha mégis, miért érdekelne az minket, mi közünk van nekünk magyarokként Bizánchoz? Na, nekik szívből ajánlom ezt a regényt, hogy kimozdulhassanak ebből a különös komfortzónából, mire elolvassák, hamar kiderül majd, miért érdekes ez nekünk.
Magyar vonatkozások. Vannak benne, nem is kevés. Bizony. Persze ilyenkor felmerül a kérdés miért nem adtam ennek a történetnek valami nagyon magyar címet, mondjuk táltos lehetne a címben, vagy révület, vagy akármi, amitől magyarabb lesz a magyarnál. Erre egyszerű válaszom van. Ez a történet egy bizánci császárnéról szól. A magyarok pedig fontosak benne, a kutatásaim szerint sokkal nagyobb összeszövődésben voltunk, mint amit a köztudat ismer, és ezeket pedzegetem. Bizony, vannak egyszerű válaszok a bonyolult kérdésekre, és vannak olyan történetek, amiket el kell mesélni. Ez is egy ilyen történet. Még táltos is akad, de csak benne, és eszembe sem jutott félrevezetni az olvasókat azzal, hogy kihangsúlyozok olyasmit, amitől majd jobban fogy a könyv, de közben egy bizonyos szinten mégiscsak átverés. Nem. Ez a regény Bizánc regénye. (Ilyenkor a városra, Konstantinápolyra utalok és nem a birodalomra.)
Benne van a fantáziám, benne vannak a tények is, és benne van egy egészen más látásmód, mint amivel általában történelmi regényekben találkozhattok.
Nem egyszerűen karakterekkel dolgoztam ebben a regényben, hanem folyamatokkal, és mire elkészül mindhárom rész, ezeket a folyamatokat ti is látni fogjátok.
Apropó első rész.
Töredelmesen bevallom, ritkán kezdek el hiányos sorozatokat olvasni.
Pontosabban akkor szeretem elkezdeni őket, amikor már befejezettek és nem sajnálok egyszerre három - öt könyvet is megvenni. Tudom, hogy sokan vannak így még rajtam kívül, akiket érdekel ez a regény. Magam is ezt a tábort gyarapítom. Ők azok, akik várják a további részeket, és ezért még csak fél szemmel kacsingatnak Bizáncra. Nekik az a jó hírem van, hogy egyéb forgatókönyvírós munkáim ellenére is gőzerővel írom a további részeket, és hogy Bizánc miért élvez elsőbbséget ebben a helyzetben is, erről ígérem, később beszámolok. Lényegében ez azt jelenti, hogy 2016 őszén jön a második rész, ezt követően pedig mihamarabb a harmadik. Arra nem teszek ígéretet még, hogy pontosan mikor, de igyekszem vele :)

Nos, most hogy kibeszéltük/tem, hogy milyen rálátásom van a regényre, sokat mosolygok ezen. Úgy írtam, hogy nem akartam megfelelésekbe szorulni, nem akartam kényeztetni senkit, és nem akartam olyan irányzatokat követni, amikkel tudományos alapokon nem tudok azonosulni - főként, ha a történelmi kutatásokra vetítem ezt-, de egy dolgot akartam: élvezetes olvasmányt, élményt, csupa olyasmit, amit én is szeretek a könyvekben.
Szeressétek ti is!

Ma éjfélig még lehet játszani egy Bizáncért az ekulturával ezen a linken, a megfejtéshez elegendő figyelmesen elolvasni a könyvhöz tartozó fülszöveget, vagy a kis fülön ott belinkelt, és fellelhető véleményt:

http://ekultura.hu/olvasnivalo/hirek/cikk/2016-04-13+07:00:00/egyhetes-nyeremenyjatek-pusztai-andrea-bizanc-i-a-sarkanyolo

Bár ott van a plakát is, de azért itt ismét jelezném, hogy április 23.-án szombaton 11-12-ig dedikálok a Könyvfesztiválon a Gold Book Könykiadó B53-as standján. Akinek még nincs Sárkányölője, az is jöjjön, mert előzetes információim szerint a helyszínen kedvezménnyel meg lehet vásárolni a könyvet, ezen felül pedig neves író kollégák is jelen lesznek ezen a napon, akik szintén dedikálni, beszélgetni jönnek.
Gyertek el, szeretettel várunk mindenkit!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése