2017/01/19

Miért a kiadóknál vegyünk könyvet?Nem írom le még egyszer, ami történt, történik. Ma más felé figyeltem, tudjuk, hogy az Alexandra nem fizet, hogy a kiadók visszahívták a címeiket és hogy a helyzet tarthatatlan a teljes könyves szférában.Matyi Dezső most veri szét azt, amit évek munkájával épített és amiből elég zsírosan elvan. Na, de nézzük elölről mi volt ma?

Ma egy csomó embert láttam az Alexandrán vásárolni, és elszomorít, hogy az emberek még azt sem akarják érzékelni, hogy a kiadóknál vásárlással eleve többet spórolhatnak, ha könyvet vesznek, benne élnek ebben a Libri, Líra-Lant - Alexandra háromszögben, - ez egy kőkeményen felépített brand, ami miatt itt vesznek könyvet az emberek-, és az első kettővel nincs is semmi gond.

Az Alexandra nem fizet a beszállítóinak, hatalmas adósságot tolt maga elé, a becslések szerint tegnap 3,8 milliárd volt, ma már azt mondják, meghaladhatja az 5 milliárdot is az adósságállomány. Mi írók csak kis pontok vagyunk ebben és szeretnénk, ha a kiadóink ezt az átverést túlélnék és nem mennének csődbe. Mert bizony itt minden benne van a következményekben. Eltűnnek majd kiadók, huss! Így. Volt, nincs. Főleg a kisebbek.

Tehát azért vegyünk most a kiadóknál könyveket, mert így támogathatjuk őket ebben a nehéz helyzetben, ami kialakult.

Ebből kifolyólag Gaura Ági mémjét és megfogalmazását többen is megosztottuk, hogy az olvasók is lássák, mi történik, és ne etessék a holtan lerogyásra ítélt vámpírt:

"Kérlek, tudatosítsátok magatokban: ha az Alexandrában vásároltok, abból a kiadó és a szerző nem lát pénzt, látszatra olyan, mintha nem vennétek a könyveit, ergo egy idő után hiába fogynak el azok a könyvek, nem lesz belőlük utánnyomás, vagy nem kap esélyt a szerző a folytatás megjelentetésére. Ezért ha tehetitek, közvetlenül a kiadótól rendeljetek, így támogathatjátok legjobban a számotokra fontos, értéket, szórakozást nyújtó vállalkozásokat. - Gaura Ági "Név nélkül hozok egy kommentet egy olvasótól:

"A Libriben mindkét könyv: 3316 Ft, Bookline: 2966,-, Alexandra: 2967,-. Végösszegek postaköltséggel együtt: Libri: 7231,- , Bookline: 6730,- , Alexandra: 5934,- . Tehát én maradok az Alexandránál, mert most épp ingyen szállítás van."

Válaszom:
Kedves Olvasó, már nem sokáig, mert hamarosan könyvek sem lesznek, a kiadók visszahívták a könyveiket, így, íróként köszönöm, hogy egy bűnözőt támogat a pénzével és nem érdekli, hogy amit olvas azt egy tolvajtól vette meg. Megértem a spórolási szándékot, és támogatom. Kérem, ha az a pár száz forint olyan fontos, ugyan nézze már meg a kívánt könyv kiadójának weboldalát is, ne csak a multikat, netről lehet onnan is rendelni és ennél jelentősebb spórolást is elérhet.
Egyébiránt: Könnyű úgy akciózni, hogy aztán a termék beszállítójának pénzét zsebre vágják és nem fizetik ki őket.
De tényleg nincs pénz?


A cég hatalmas szállítói és pénzintézeti tartozása miatt roppant meg. Matyi Dezső 2013-ban még szerepelt a Napi.hu A 100 leggazdagabb című kiadványában, 10,9 milliárd forintosra becsült vagyonával az 55. helyen állt.
A Pécsi Direkt rajta van a NAV legfrissebb adóslistáján is, 100 millió forintnál nagyobb adótartozással.
A Könyvbazár 2014-ben az előző évi 295 millióról közel 8,6 milliárd forintra növelte nettó árbevételét, az adózott eredménye meghaladta a 600 millió forintot - Napi.hu."


Hangsúlyoznám, ez egy tavalyi cikkből van, és csak becsléseken alapszik sejtésem szerint, de hogy miből és miért nem "TUD" fizetni, noha egyre inkább úgy néz ki, hogy csak nem "AKAR":
A végére már csak egy kérdésem van. Hogyan lehetséges egy százmilliós tartozást felhalmozó embernek új cégeket alapítania, amikor ebben az országban fingani se lehet áfabefizetés és járulékokba fulladás meg patyolatos múlt nélkül? Ja, hogy neki lehet. Milliárdos magánvagyona is lehet mellette, értjük.

Végülis tavaly is láttunk már furát, egy százmilliókkal külföldre kimenekült kiadó-vezetőt, aki ma már megint működtethet itthon könyvkiadót és máris tisztára van mosva minden.
Mise történt!
Akarom mondani... Mi se történt!
Még nevet se változtatott rendesen, még épít is rá és miközben körberöhögi az adósait, egész egyszerűen senki nem rúgja seggbe. De miért nem? Hány méter vastag bőr van ezeken az embereken? Milyen jogon folytathatja a tevékenységét? Az ártatlanság vélelme alatt? Tényleg? Mire lemegy az egyik ügy, addig megcsinál még két másikat és röhög a markába. Mire be kéne vonulni a börtönbe majd persze önkéntesen, magánrepülőn pattan le Ibizára mások pénzéből és röhög a markába. Mi meg nézzük.

Az olvasók meg gyanútlanul megveszik ezeket a könyveket. Mert egy kiadó az egy csoda.
És igen, vannak csodakiadók is. Akiket mindenestől lejárat egy-egy ilyen gazember. Van sok becsületes, lelkes, könyvszerető kiadó, akik szívet is tesznek a könyveikbe és komolyan veszik a munkát, a színvonalat. Ők nem ezt a szégyent, gyalázatot érdemlik.
Visszatérve a csődhöz, hol van most az a tíz milliárd, ami amúgy Matyi magánvagyona? Fizessen abból! Kifutja. Fájna neki? Tényleg?

A kicsi íróembernek is fáj ám kifizetni a számláit, a becsületes munka filléres ám és a gazembereknek áll a világ, nekik nem szabad fájni semminek, hát ott sok a pénz, nekik puha a világ és selymes.
Nem szeretik ezek a kis becsületesek, akiket ilyenkor szokás megvetni, mert nincsenek benne abban az ötven alatti listában a leggazdagabbak közt, szóval ezek a becsületesek nem szeretik ám, ha átverik őket és nem fizetik ki az elvégzett munkájukért járó pici kis díjacskát, amiből a nagyok amúgy is meggazdagodhatnak, ha éppen minden rendben halad.

Meg hát ebből a kicsiből nem kaviárt, hanem az az író meg szerkesztő meg tördelő meg grafikus és kiadói munkatárs kenyeret szokott volna venni.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése