2017/04/30

Pusztai Andrea: Írós tervek egy évre


Amikor írói karrier, és feltörekvés van, azt az ember nem mindig köti mások orrára. Most kivételt teszek, mert szeretem átgondolni a terveimet.

Nézzük csak, mi az, ami most látszik és mit hoz a jövő?

Az látszik, de nagyon, hogy kemény munka elé nézek. Vállaltam, már megterveztem, amit kellett, tudom, mit szeretnék letenni az asztalra. Nincsenek kétségeim, hogy képes vagyok rá, hogy felkészültem, különben nem vállaltam volna.

Nyilvánvaló, hogy első körben egy Bizánc 3. kötet szorít a legjobban. Ez a kötet novemberre várható és nagy izgalommal várom a megjelenését. Most ezen dolgozom és nagy ívben kerülöm a többi szövegemet, nehogy eltereljenek. Összpontosítok, és máris fáj a szívem, hogy valamikor ősszel ezekkel a szereplőimmel megszűnik majd az oly régóta tartó intim szimbiózisom. Ám eljön az idő, mikor a madárka kirepül a fészek védelméből és igen, követni fogom mindig majd az utat, amit bejár. Sőt, kísérem majd egy darabon elég intenzíven, vagyis nagy dolgokra készülök, ha befejezem ezt a kötetet, legalábbis marketing szempontjából.
Nem mellesleg ilyen nehéz dolgom még nem volt regénnyel, de megoldok mindent. Inkább az aggaszt, hogy magát a megoldást ne kapkodjam el, mert szeretem az elegáns, szépen vezetett cselekményíveket és azt is, ha az megfelelően üt. Ez a kitűzött célom is egyben.

A korszaktól, amit szeretek, és amiben dolgozom, de még Bizánctól sem szakadok el teljesen, mert ugye Bizánc után is van élet, amire máris készülök. Magyar történelembe fogok, a Gold Book kiadóval már egyeztettem is a további közös együttműködésről. Árulkodónak ide tettem ezt a képet. A kiadómmal egyeztetve tehát, felépítettem egy sorozattervet, ami megtetszett nekik, és továbbra is maradok a komoly történelmi mederben, összhangban azzal, amit szeretnék is megírni. Szóval nem kizárólag piaci megfontolásból fog elkészülni az új sorozatom, hanem nagyon is egy régi, ősi szerelemből, ami nekem a munkához, motivációimhoz fontos és előrébb visz az alkotásban. Ugyanakkor remek helyet találtam magamnak a palettán ezzel a sorozattal. Hogy ez pontosan hogyan fog kinézni, már azt is tudom, de kabalából nem szeretném még elmondani. Talán Bizánc harmadik részének könyvbemutatóján elárulom, de addig még egyeztetem a kiadómmal is, mennyire lehet ezt bejelenteni, (ha nem lehet, akkor az engedélyük nélkül semmiképpen se lőném le a poént a megjelenésig). Érlelem addig. És írom is. Annyit ígérhetek elöljáróban, hogy lesz benne minden, ami kell, intrika, szövevények, izgi karakterek és bizony nagy események is.

Lesz azonban egy másik vonal, ahol debütálni fogok hamarosan egy másik, szintén számomra fontos kiadónál. Még nem árulom el a nevét, amíg nincs szerződésem, vagy nem válik hivatalossá a dolog, ez általában nem jelent mást, csak hogy ott még nem tartunk, de mindkét fél részéről ott a remény, hogy nemsokára fogunk.  A megjelenési terveim azonban már kitaláltuk. Mivel nemcsak egy fantasy van a tarsolyomban, hanem egy sorozat is, így abban maradtunk, hogy nyitni egy egykötetes, önálló történettel fogok, ami szintén nagy falat abban az értelemben, hogy manapság izgalmas egykötetes fantasyt írni elég nehéz. Ő lesz a sárkányos fantasym, egy nagyon különleges világban egy nagyon különös szerelemmel a közepén és nagyon várom ezt a munkát is, ami így őszre esik. Eközben pedig kutatni fogok a történelmi sorozatomhoz, hogy továbbra is minél jobb történelmi regényeket írhassak.

Ha szépen alakul minden, utána hozom a Hollódémon sorozatot, ehhez két képet is hoztam, vagyis jön Andras a démon és Ernst Kapiczky az alkimista, akiket sokan nagyon vártok már. Elképesztő történet, nagy kihívás és nem idegen még fantasy létére sem a történelemtől, noha nagyon másmilyen világ, mint amilyennek ezt hinnétek mondjuk a Trónok harca után.
Természetesen egy önálló világban játszódik és ami azt illeti, valószínűleg nem úszom meg ezt a brutális sztorit öt rész alatt. Ugyanakkor ehhez is kellett kutatni és a szereplőim már be vannak castingolva rendesen, alig várják, hogy elkezdjük a dolgot. Meglátjuk, mi sül ki belőle, de nagyon várom ezt a munkát is, izgalmas lesz, és ki kell hoznom magamból a maximumot. Ennél szebb kihívást elképzelni sem tudok.

Ez az év tehát két regény befejezését jelenti. És azzal biztatom magam, hogy nem állok rosszul, évek óta érlelem őket, tudom, mit akarok írni, innentől már csak egy lépés, és meglesz. A megírás azonban érzékeny folyamat. Ám, ha könnyű lenne, mindenkinek menne, így a szépsége éppen abban van, hogy az ember vért izzad vele, alaposan megdolgozik minden sorért.

Jövő tavasszal pihenést tervezek, kutatást, és festeni fogok. Sokat. Hatalmas képeket is. Meg egy kicsit majd a lakhelyemet is felújítom, szuper kikapcsolódás lesz, keményen gyúrok rá.
Így néz ki a következő egy évem.
Úton vagyok benne...

Gyönyörű kihívás, nem igaz? Szurkoljatok, hogy jól haladjak és nem maradtok Pandi-regény nélkül jó ideig, sem a történelmi vonalon, sem pedig a fantasykat illetően. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése